Sollicitatiegesprekken via Skype/Whatsapp

Skype gesprek

Skypegesprekken worden steeds vaker als eerste selectie gedaan. Dus motivatie en enthousiasme zijn belangrijk en professioneel overkomen. De inhoud komt vaak pas in een gesprek bij het bedrijf.

Je hebt net gegeten en maakt je klaar voor het gesprek via Skype dat in je agenda staat. Het bordje staat wel buiten beeld, denk je en dat kopje staat niet in de weg.
Het gesprek loopt lekker tot je een onverwachte beweging maakt en de koffie over je toetsenbord gooit. Je schrikt en pakt snel een doek van het aanrecht. Weg is het goede gesprek en verloren deze kans op die leuke baan.

Meer bedrijven voeren gesprekken via Skype dus bereid je hierop voor en laat je niet verrassen; lees verder hoe je dit aanpakt voor het beste resultaat.

Datum en tijd

Er wordt een datum en tijd afgesproken. Zorg dat je ruim voor die tijd alles hebt voorbereid. Beschouw het gesprek als een gesprek bij de potentiële werkgever en bereid je voor. Lees hiervoor onze blog (link naar hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek).

Plaats, kleding en positie

Zorg voor een opgeruimde (werk) plek vanwaar je het gesprek voert; geen koffiekopjes of glazen water in de buurt. Leg, net als bij een gewoon gesprek, je bloknoot en pen klaar, zorg dat je je aantekeningen bij de hand hebt. De camera moet gericht zijn op de werkplek en op jou (en niet op de rest van de ruimte). Non-verbale communicatie is belangrijk; zit actief en iets voorover. Kleed je zoals je naar een sollicitatiegesprek zou gaan (lees hiervoor ons blog over succes met sollicitatiekleding) en zorg ervoor dat je niet wordt gestoord (dus de kat of hond even in een andere ruimte!).

Het Skype gesprek

Het is wat onwennig om een formeel gesprek te voeren als je niet met elkaar in de ruimte bent, zeker als er nog een gesprekspartner is (die je slecht kunt zien). Concentreer je en luister goed. Blijf rustig en denk even na als je het antwoord niet direct weet. Stel vragen over de functie; heel gericht en op de inhoud van de baan. Drijf niet teveel af naar het bedrijf en de site ed. Vragen over het team, hoe ziet een dag er uit, wat wordt er van mij verwacht in die functie, wat is het belangrijkste in deze functie. Maak er geen vragenlijst van; stel een vraag en ga in op het antwoord met voorbeelden die duidelijk maken dat jij ergens ervaring in hebt. Laat vooral je motivatie en enthousiasme zien. Vaak is een Skype gesprek een eerste selectie waarbij de ‘echte’ gesprekken op het bedrijf volgen.

Vraag aan het einde van het gesprek naar de procedure en bedank hen voor de gelegenheid je sollicitatie toe te lichten.

Sluit eerst het gesprek af alvorens andere dingen te doen.

Heb je na enkele dagen nog geen feedback, bel dan even op. Dit brengt jou weer onder de aandacht.

Veel succes!

 


Op zoek naar meer tips ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog!

 

Volg Meddo Professionals ook op LinkedIn voor de laatste blogs en vacatures: