Solliciteren met warm weer

Solliciteren met warm weer

De kledingkeuze voor een sollicitatie bij koel weer is een stuk makkelijker gemaakt dan wanneer het 25+°c is. Want wat kan nu wel en wat kan nu niet wanneer je gaat solliciteren met warm weer? In deze blog delen wij onze visie hierop en geven je tips voor een sollicitatie met warm weer.

Solliciteren met warm weer


Niet alleen met warm weer is het belangrijk om in de juiste kleding te solliciteren. Meer tips over sollicitatiekleding lees je hier!


Verschil per sector

Natuurlijk verschilt het per branche en per kantoor/bedrijf waar je solliciteert wat gebruikelijk is. Solliciteer je bij een creatief bedrijf met een informele en casual sfeer, zoals een poppodium of de webshop van een surfmerk, dan maak je andere (kleding)keuzes dan wanneer je solliciteert bij een een strak zakelijke organisatie, zoals een advocatenkantoor of een bank. Onze tips zijn toegespitst op deze laatste categorie, omdat de meeste van onze vacatures banen betreffen binnen deze sector. Overigens gelden de laatste twee tips voor alle sectoren en sollicitaties!

Solliciteren met warm weer

Een hittegolf in Nederland: dat komt niet heel vaak voor, dus zijn wij dit soort temperaturen ook niet erg gewend. Stel nou dat je net in deze periode een belangrijke sollicitatie hebt! Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen, maar een compleet (mantel)pak wanneer het 32°c is is gekkenwerk. En al helemaal als je ook nog eens met het OV naar het gesprek reist. Je wilt niet helemaal doordrenkt van het zweet aankomen of tijdens het gesprek zelf overmatig zweten of rood aanlopen. Alsof je het niet al warm genoeg krijgt van solliciteren zelf. Dus hoe pak je dit dan het beste aan? Dit zijn de do’s & don’ts van solliciteren in de hitte:

Kies voor luchtig

Een strak, meerdelig mantelpak is erg benauwd met dit weer. Kies liever iets waar jij je prettig in voelt, zodat je niet afgeleid raakt door je outfit tijdens het gesprek. Ga voor een dunne stof (maar let op dat deze niet doorschijnt!), kies een losse blouse en pantalon of rok. Als je lang haar hebt kun je dit opsteken, zodat het niet zo gaat plakken. Je kunt eventueel ook een reserve shirtje meenemen. Trek bijvoorbeeld een (sport)shirtje aan voor in het OV en kleed je om op het toilet van het station waar je uitstapt (vooraf natuurlijk even checken of dit kan) of loop naar binnen bij een restaurant in de buurt van je bestemming en vraag of je je even snel mag omkleden op het toilet.

Niet te bloot

Het is verleidelijk om met dit weer zo min mogelijk aan te trekken. En ondanks dat iedereen begrijpt dat het buiten zeer warm is, dit is en blijft een officieel gesprek. Ook nu telt de eerste indruk en geeft jouw kledingkeuze een indruk van hoe professioneel jij bent en hoe serieus jij dit gesprek neemt. Vermijd daarom de rokjes en jurkjes die een paar centimeter over je billen vallen en de blouses die de indruk wekken dat je hierna doorgaat naar een BBQ op het strand. Wij raden sowieso aan een rok te kiezen die op of over je knieën valt. Onder een strakke rok die net rond je knieën valt trek je een dunne panty aan. Rokken en jurken tot halverwege de kuiten of op de enkels, kunnen zonder panty.

Korte broeken zijn sowieso uit den boze. Vrouwen kunnen eventueel een zogenaamde ‘cropped’ of 7/8e pantalon dragen. Bij mannen ziet dit er al snel te casual uit.

Ook shirtjes met spaghettibandjes en blote armen kun je het beste even overslaan voor je sollicitatie. Kies liever voor een dun mouwtje en een snelle outfit wissel als je eenmaal weer buiten staat.

Geen teenslippersSolliciteren met warm weer

Teenslippers zijn nooit netjes. Een betere optie is een stel nette sandalen of ballerina’s. Let er op dat je met mooi weer ook snel warme voeten krijgt, waardoor ze enigszins kunnen opzetten. Het kan zijn dat je daardoor niet meer in dat paar mooie hakken past. Zorg dus dat je een back up hebt. Ga je toch voor de hakken? Trek ze dan niet uit om even te luchten; daarna kom je er hoogstwaarschijnlijk niet meer in!

Beter te net

Dit geldt eigenlijk voor alles sollicitaties, ongeacht het weertype: je kunt beter te net verschijnen, dan ‘net niet’. Dit laat zien dat jij dit gesprek serieus neemt en dat jij professioneel bent. Sommige kantoren zijn intern minder formeel dan ze van buitenaf overkomen, maar voor je sollicitatie kan het nooit kwaad om een nette indruk te maken.

Als het buiten erg warm is kun je bijvoorbeeld net voordat je naar binnen gaat je colbertje nog even aantrekken, om hem vervolgens weer uit te doen zodra je met je gesprekspartners gaat zitten. Veel kantoren hebben daarnaast airco, waardoor het binnen niet al te warm zal zijn.

Van te voren kun je alvast onderzoek doen naar de bedrijfscultuur van het kantoor waar je solliciteert, bijvoorbeeld door het ‘smoelenboek’ op de website te raadplegen en de algehele intonatie van de website en de vacature te checken. Is de tekst heel formeel en draagt iedereen op de foto’s een pak? Ga dan zelf ook voor net tijdens je sollicitatie, dan zit je in ieder geval goed. Dragen de mannen een stropdas? Doe als man dan ook een stropdas om.

Kom op tijd, kom voorbereid

Normaliter adviseren we al om ervoor te zorgen dat je minstens een kwartier van te voren aanwezig bent. Bij warm weer is het goed om hier nog meer tijd voor uit te trekken. Dit zodat je even rustig kunt bijkomen van bijvoorbeeld de warme bus of de wandeling naar het kantoor. Neem even de tijd om stil te staan, zoek een schaduwrijk plekje op en check je outfit. Trek eventueel dat andere shirtje aan wat je mee hebt genomen, koel af en spuit nog even wat deo (niet te veel). Berg je zonnebril op en stap een kwartier voor je gesprek begint naar binnen. Zo moet het goed komen.

 

Tot slot: dit zijn tips. Deze komen voort uit onze jarenlange ervaring in deze branche en de feedback die wij krijgen van onze opdrachtgevers. Wij delen dit om jou te helpen met de beste voorbereiding op je gesprek.


Nog niet toe aan solliciteren, maar wel op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk onze actuele vacatures hier.

Niets missen? Volg dan Meddo op LinkedIn en blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en blogs.