Verschillende soorten recruiters – kwantitatief en kwalitatief

Verschillende soorten recruiters

Steeds vaker spreek ik mensen die mij expliciet vragen hen niet voor te stellen bij een opdrachtgever zonder het eerst men hen te hebben besproken. Dit lijkt mij niet meer dan logisch, maar kennelijk is dat het niet. Dit is geen steek onder water naar andere recruiters, want er zijn verschillende strategieën voor recruitment, ik ben alleen een andere werkwijze gewend. In deze blog leg ik je meer uit over de verschillende soorten recruiters, het verschil tussen kwantitatieve en kwalitatieve recruitment en voor welke strategie wij kiezen bij Meddo.

Wellicht als gevolg van de crisis is de concurrentie momenteel moordend. Niet alleen voor de sollicitanten (want veel sollicitanten en weinig banen), maar ook onder de bemiddelingsbureaus. Sollicitanten worden van alle kanten benaderd en hebben soms geen idee meer waar zij al zijn voorgesteld door een recruiter. Dit kan nadelige gevolgen hebben

Berichten van recruiters - Meddo

voor jouw sollicitatie. Sommige werkgevers, vaak de grotere kantoren, werken namelijk met een database waarin alle sollicitanten worden opgenomen. Komt jouw naam in de database naar boven omdat je al eens eerder hebt gesolliciteerd of bent voorgesteld? Dan is de kans groot dat ze jou niet uitnodigen. Je zult het immers om een bepaalde reden niet zijn geworden de vorige keer. Een kantoor wil een sollicitant die bewust voor hen heeft gekozen. Grotere kantoren krijgen daarnaast zo veel sollicitaties binnen, dat zij er wel strikte regels op na moeten houden en alleen in gesprek gaan met de mensen die echt een kans maken.

Verschillende recruitmentstrategieën

Terug naar de verschillende strategieën die recruiters kunnen gebruiken bij het vinden en aanbieden van kandidaten. Hierin kun je een klassiek onderscheid maken tussen kwantiteit en kwaliteit.

Kwantiteit

De ene recruiter benadert zoveel mogelijk mensen, verzamelt zoveel mogelijk cv’s, om de opdrachtgever een ruime keuze aan sollicitanten te geven. Soms bieden zij de cv’s geanonimiseerd aan.

Voordeel

Jouw cv komt op gemakkelijke wijze bij veel verschillende werkgevers te liggen. Dit is vooral handig als jij snel een baan nodig hebt en niet veel eisen stelt.

Nadeel

Anderzijds kan het zijn dat jij hierdoor wordt voorgesteld voor banen waar jij helemaal niet in geïnteresseerd bent. Met name als je heel bewust op zoek bent naar een volgende stap in jouw loopbaan of goed weet wat je wel en niet zoekt kan dit een probleem zijn. En ook als jouw cv anoniem wordt neergelegd bij een werkgever blijft het toch iets vrij persoonlijks. Er zijn maar weinig mensen die exact dezelfde werkervaring, opleiding, woonplaats en leeftijdscategorie zullen hebben als jij. Dus ja, hoe anoniem is het dan uiteindelijk nog?

Daarnaast is het ook belangrijk om te checken wat voor soort contract je zult krijgen als je via deze weg aan een baan komt. Word je uitgezonden en ben je dus in dienst van het recruitmentbureau? Is dit een tijdelijke baan of voor de lange termijn? Of ga je bijvoorbeeld direct in dienst bij de opdrachtgever? Wat voor contract krijg je dan en waar heb je uitzicht op?

Kwalitatief

Een andere recruiter laat zich leiden door ‘kwaliteit boven kwantiteit’. Deze recruiter gaat voor bepaalde opdrachtgevers heel gericht op zoek naar de juiste kandidaat. Dit doet hij/zij aan de hand van de specifieke eisen en wensen van een kantoor én die van een sollicitant.

Voordeel

Er wordt dan niet alleen rekening gehouden met de schets van het gezochte profiel (ervaring, opleiding, etc.), maar bijvoorbeeld ook met de soort omgeving (groot, klein, formeel, hiërarchisch), het team en de werkzaamheden.

Ook kom je vaak net iets meer te weten over de opdrachtgever en de functie, informatie die niet uit de vacature naar voren komt. Zo kan de recruiter je wellicht meer vertellen over cultuur binnen het kantoor – heerst er een formele sfeer of is het allemaal juist wat informeler –, hoe groot is het team waarbinnen je zou komen te werken, hoe is de onderlinge sfeer – is er veel hiërarchie, wordt er bijv. samen geluncht, worden er uitjes en/of borrels georganiseerd – en wat voor persoon is bijv. de partner voor wie je komt te werken en zijn er nog extra werkzaamheden die niet in de vacature worden genoemd? Allemaal achtergrondinformatie die kan bijdragen aan jouw oordeel over dit kantoor en of dit aansluit op wat jij zoekt.

Nadeel

Je cv komt bij minder kantoren terecht en je moet er zelf ook nog eens meer voor doen. Zo gaat er vaak ook een soort sollicitatiegesprek met de recruiter aan vooraf. Deze wil namelijk ook kennis met jou maken, zodat hij/zij kan beoordelen of je echt past bij de het kantoor waar de vacature openstaat. De kans op een goede (lees: duurzame) match tussen jou en je nieuwe werkgever is hierdoor wel groter.

Welke strategie gebruikt Meddo?

Bij Meddo werken we met aandacht. Wij luisteren naar jouw wensen en kijken naar jouw kunnen, op basis hiervan kijken we samen welke vacatures én welke kantoren er het beste bij jou passen. Wij hebben goed contact met onze opdrachtgevers en weten wat er speelt. Niet alleen de praktische zaken, zoals het aantal uur dat een kantoor per week werkt (36.25, 37.5, 40 uur) en de arbeidsvoorwaarden (salarisindicatie, reiskostenvergoeding, pensioenbijdrage, evt. dertiende maand), maar ook de onderlinge verhoudingen, de teamsamenstelling, de sfeer en de cultuur. Wij zijn hier heel eerlijk in naar onze kandidaten toe. Werkt er bijvoorbeeld iemand met een gebruiksaanwijzing? Ook dat vertellen we je.

Andersom werkt dit ook. Wij lichten jouw cv namelijk persoonlijk toe wanneer we je ergens voorstellen. Word jij vaak afgewezen omdat er meerdere korte dienstverbanden op je cv staan? Of omdat je overgekwalificeerd bent? Jouw cv laat niet altijd het achterliggende verhaal zien. Wij zorgen ervoor dat de HR manager verder kijkt dan deze details en ziet waarom wij denken dat jij geschikt bent en zij met jou in gesprek moeten.

Ook geven wij je waardevolle tips over jouw cv en waar je op kunt letten tijdens een sollicitatiegesprek. We houden gedurende het gehele proces persoonlijk contact. Jouw cv wordt alleen in overleg met jou voorgelegd aan opdrachtgevers, zodat je altijd op de hoogte bent van waar jouw cv zich al dan niet bevindt.

Ben jij op zoek naar een baan en werkgever die bij jou passen? Bel MEDDO!

Dus nee, niet alle recruiters zijn hetzelfde en er is geen goede of foute manier. Maar er zijn wel verschillen. Ben jij benieuwd of wij een geschikte vacature hebben voor jou? Stuur je cv naar ons op via een open sollicitatie! We komen graag met je in contact.


Meer tips en tricks? Volg Meddo Professionals op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze nieuwste blogs!