Een vervelende collega

Vervelende collega

Heb je net een aantal maanden een leuke, nieuwe baan, blijkt het niet te klikken met je directe collega. Degene met wie je dag in, dag uit moet samenwerken. Op den duur werpt dit toch een schaduw op die toffe baan die je hebt weten te bemachtigen en waar je op voorhand zo enthousiast over was. Misschien heb je zelfs wel een hele fijne baan met leuke collega’s opgegeven voor deze kans. Hoe voorkom je dat deze vervelende collega jouw werkplezier bederft en je jezelf genoodzaakt ziet binnenkort opnieuw op zoek te gaan naar een nieuwe baan – eentje met collega’s die jou niet het leven zuur maken.

Vervelende collega’s heb je overal

De situatie: een vervelende collega

Het kan zijn dat jouw collega zich met name bedreigt voelt door jouw komst. Wellicht werkt zij/hij al geruime tijd bij dit kantoor en weet dus van de hoed en de rand en dan kom jij binnen met een frisse blik op de zaken. Zij/hij is bang dat er door jouw komst van alles zal veranderen. Dingen die zij/hij wellicht juist heeft ingevoerd en nu ineens niet meer goed genoeg lijken te zijn voor het kantoor. Dat is natuurlijk niet prettig om te horen.

Ook kan het zijn dat er gewoon een persoonlijke klik mist. Dan is niet zozeer het werk of jouw komst het probleem, maar liggen jullie elkaar gewoon niet op persoonlijk vlak door een gebrek aan raakvlakken. Wellicht zitten jullie in verschillende levensfases of vinden jullie verschillende dingen leuk. Dat kan natuurlijk voorkomen, maar het is wel vervelend als dit ten koste gaat van een goede samenwerking. Als iemand jou gewoon ronduit niet mag en jou niets gunt zal je je ongetwijfeld niet heel welkom voelen binnen dit kantoor. Jammer, want misschien klikt het wel met de rest van het kantoor.

Eén ding is zeker: vervelende collega’s heb je overal. In elk kantoor, in elke beroepsgroep lopen ze rond. Ze werken er al langer en weten het ‘beter’ of vinden dat je het ‘anders’ moet doen en verzagen niet dit vaak te vertellen. En de verantwoordelijken lijken het opgegeven te hebben die collega hierop aan te spreken.

De oplossing

Je wilt deze baan niet kwijt maar vindt de situatie vervelend. Hoe los je dit op?

Allereerst is het belangrijk dat jij vooral jezelf blijft. Jij hoeft niet te veranderen omdat de ander dit wenst. Wel kan het helpen als je leert om de dingen langs je te laten afglijden. Want: je kunt de wereld om je heen niet veranderen, maar wel de manier waarop je ermee omgaat. Dus wat je ook doet, zij/hij zal zijn wie ze/hij is en zich weinig aanpassen. Dus het is aan jou om hiermee om te gaan en het je niet teveel in de weg te laten zitten.

Tips:

Complimenteren

Iedereen gaat goed op een beetje waardering en een complimentje. Je hoeft natuurlijk niet te gaan lopen slijmen, maar het kan wel helpen als jij erkent dat hij/zij er bijvoorbeeld veel vanaf weet; prijs je collega hiervoor. Bedank haar/hem ook voor de hulp en het inwerken. Hierdoor laat jij blijken dat je er niet bent om de boel 1, 2, 3 over te nemen en dat haar/zijn mening telt.

Een beetje meeveren

Probeer ook te letten op jouw eigen reactie op haar/hem. Het is verleidelijk om negatief (chagrijnig, kortaf, kattig) te reageren wanneer iemand je niet ligt. Probeer dit echter te voorkomen. Geef geen (extra) aanleiding voor haar/hem om ook weer zo te reageren. Anders raak je uiteindelijk in een neerwaartse spiraal en wordt het nooit beter.  – En ja; dat is lastig, maar uiteindelijk zal je er profijt van hebben. Al is het alleen al omdat de rest van het kantoor ziet dat jij wél je best doet. En wie weet heeft het een positief effect op de ijzige stemming van je vervelende collega en werkt het aanstekelijk.

Doe iets onverwachts

Een uitstekende manier om iemand op een heel ander pad te brengen is door iets te doen wat ze niet van je verwachten. Ze denken jou bij voorbaat al te kennen en je daarom niet te mogen. Door iets onverwacht vriendelijks te doen breng je iemand van haar/zijn a propos wat eraan kan bijdragen dat zij hun mening over jou bijstellen. Bijvoorbeeld: neem je collega op in een commissie of vraag expliciet haar/zijn advies. Je bent niet verplicht het uiteindelijk ook exact zo te doen als je collega adviseert, maar weeg het op zijn minst mee. Wie weet blijkt hij/zij wel een goed punt te hebben! Grote kans dat je collega door deze onverwachtse toenadering ook positief verrast zal zijn.

Negativiteit

Laat je niet negatief uit over de betreffende college tegenover andere kantoorgenoten. Roddelen is nooit chique en het leidt nergens toe. Door niet mee te gaan in het negatieve gedrag van deze vervelende collega geef je haar/hem ook geen aanleiding om iets te zeggen in de trant van ‘zie je wel, het ligt niet aan mij maar aan jou!’

Een koffiegesprek

Plan van tijd tot tijd een open gesprek (koffiegesprek) over hoe dingen lopen, waarbij jij eerlijk aangeeft hoe je vindt dat het gaat en ook luistert naar wat je collega vindt. Zo plan je een vast moment voor feedback, zodat je niet constant bezig bent met negatieve berichtgeving over en weer, en kunnen jullie op een rustige en bewuste manier ingaan op de problemen en de oorzaken daarvan. Als beide partijen hiermee aan de slag gaan zullen de problemen afnemen en de relatie verbeteren, zodat iedereen gewoon zijn werk kan doen.

BWF (Best Work Friends)

Uiteindelijk hoef je geen beste vrienden te worden met je collega; je bent er om je werk te doen. Het is echter wel prettig als de situatie binnen kantoor werkbaar is. Ook jouw collega zit niet te wachter op dagelijkse strijd op de werkvloer. Niemand wil met lood in de schoenen naar het werk en zij/hij ook niet. Het kan je verbazen hoe een dergelijke situatie, die nu wellicht uitzichtloos lijkt, kan uitpakken. Vaak is het werken met ‘portretten’ lastig in het begin, maar als ze eenmaal om zijn dan is er veel gewonnen.

 

Heb jij te maken met een vervelende collega?

En wil je even sparren of je verhaal kwijt? Bel of mail ons gerust – wij kunnen fungeren als neutrale, derde partij en advies geven. Wij hebben immers al meer dan 28 jaar ervaring hierin.

Heb je alles al geprobeerd en zie jij geen verbetering van de situatie? Tja dan moet je toch op zoek naar een andere werkplek. Want je hoeft niet gelukkig te worden van een baan, maar ongelukkig? Dat zeker niet.

Meer tips en tricks? Volg Meddo Professionals op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze nieuwste blogs!