Vervelende collega’s heb je overal

Hé, daar is die vervelende collega alweer met haar gezever. Het zal wel weer niet goed zijn. Je merkt dat je al door haar aanwezigheid minder positief wordt.

Je bent lekker aan het werk, er is een nieuw systeem geïnstalleerd en jij hebt je hulp aangeboden bij de implementatie. Leuk, een interessante klus. ‘Ja maar het is wel lastig met dat systeem, je kunt het niet doen zoals we het altijd deden’ hoor je plotseling. En ‘waarom hebben ze jou gevraagd, ik heb veel meer ervaring binnen kantoor’. Naast je bureau staat ze met een verongelijkt gezicht te klagen over wat er allemaal niet goed is en dat zij dat heel goed weet.

Het is niet de eerste keer. Het lukt je maar niet om in deze baan, die je sinds een half jaar met veel plezier doet, op goede werkvoet te komen met deze vervelende collega. Er is altijd wel weer iets aan de hand en jouw handreikingen ‘zullen we samen lunchen’ of ‘dat heb je handig opgelost’ worden knorrig ontvangen. Ze neemt ze het plezier van de zo leuke baan weg, zo voel je het. En stiekem denk je dat ze op jouw baan uit is, dat voelt ook niet fijn.

Eén ding: vervelende collega’s heb je overal. In elk kantoor, in elke beroepsgroep lopen ze rond. Ze werken er al langer en weten het ‘beter’ of vinden dat je het ‘anders’ moet doen en verzagen niet dit vaak te vertellen. En de verantwoordelijken lijken het opgegeven te hebben haar aan te spreken.

Je wilt deze baan niet kwijt maar vindt de situatie vervelend. Hoe los je dit op?

Blijf vooral wie je bent, laat het langs je afglijden, veer wat mee en spreek haar, als het te dol wordt, aan op haar gedrag. Want: je kunt de wereld om je heen niet veranderen, maar wel de manier waarop je ermee omgaat. Dus wat je ook doet, zij zal zijn wie ze is en zich weinig aanpassen. Dus het is aan jou om hiermee om te gaan en het je niet teveel in de weg laten zitten.

Wat kun je wel en wat niet doen:

  1. Prijs haar (om haar ‘hulp’ en  om haar ‘kennis’)
  2. Veer mee met haar ideeën, laat ze meewegen (zonodig) en neem je eigen besluit
  3. Doe iets onverwachts: een uitstekende manier om iemand op een heel ander pad te brengen (voorbeeld: neem haar op is een commissie of vraag expliciet haar advies) zeg nooit dat je dat dan ook zo gaat doen maar weeg het mee. Misschien zit er een kern van waarheid in haar ideeën!
  4. Benader haar niet negatief; dit leidt tot niets en bevestigt haar idee dat ‘niemand luistert’
  5. Plan van tijd tot tijd een open gesprek (koffiegesprek) over hoe dingen lopen waarbij je eerlijk aangeeft hoe je vindt dat het gaat en luistert wat zij vindt.

Ook jouw vervelende collega zit in haar ‘bubbel’ niet een internet bubbel maar haar eigen valkuilen. Niemand gaat graag naar werk met lood in de schoenen en zij ook niet. Je zult verrast zijn hoe dit kan uitpakken. Vaak is het werken met ‘portretten’ lastig om te beginnen maar zijn ze om dan is er veel gewonnen.

Even sparren of je verhaal kwijt? Bel ons en als het te gek wordt? Tja dan moet je toch op zoek naar een andere werkplek. Want gelukkig hoef je niet van een baan te worden maar ongelukkig? Dat zeker niet.