Taal is belangrijk! – Wij helpen je dit op orde te krijgen

Taal is belangrijk

Meer dan 70% van de kandidaten die wij ontmoeten heeft moeite met de Nederlandse taal, ook hbo- en universitair geschoolden. Zij hebben dit gewoon nooit goed geleerd. Sommigen beweren zelfs de Nederlandse taal prima machtig te zijn, om vervolgens tal van fouten te maken in bijvoorbeeld de werkwoordspelling. Mooi kunnen schrijven en correct kunnen spellen zijn twee totaal verschillende dingen, maar beide van belang voor je verdere carrière.

Sneeuwbaleffect

Mensen bij wie taal niet goed gaat hebben vaak last van een sneeuwbaleffect. Tijdens de taalles op de basisschool hebben ze waarschijnlijk onvoldoende opgelet. Op de middelbare school hebben ze hun cijfers opgehaald door goed te scoren op andere onderdelen en in de bovenbouw en tijdens de examens wordt er niet meer op getoetst. Ook op het hbo en de universiteit wordt er geen aandacht meer aan besteed – dan word je geacht het te kunnen. Hooguit dien je aan het begin van de opleiding een taaltest af te leggen, waar de student kort voor studeert en met een zesje haalt. Om vervolgens alles weer te vergeten omdat er verder toch niet meer op wordt gelet. Op sommige opleidingen worden er nog wel punten afgetrokken voor taalfouten in stukken van studenten, maar het gaat uiteindelijk om de inhoud. Naar de oorzaak van de taalfouten wordt niet gekeken.

De beste sollicitatiemail verdwijnt in de prullenmand als je niet weet hoe je met de d’s en t’s moet omgaan.

Zonde, want zodra de studenten zijn afgestudeerd en op zoek gaan naar een baan gaan ze hard onderuit. Het gaat namelijk wel degelijk om de manier waarop je je schriftelijk kunt uitdrukken en of daar knollen van fouten in staan. De beste sollicitatiemail verdwijnt in de prullenmand als je niet weet hoe je met de d’s en t’s moet omgaan. Tenminste, als de HR-medewerker aan de andere kant daar zelf ook verstand van heeft.

Het belang van taal

Taal is wel degelijk belangrijk. Met name (als ondersteuner) in de juridische praktijk is het van groot belang dat juist jíj de taal op orde hebt. Jij stelt immers de correspondentie op, redigeert stukken en werkt dictaten uit. De kwaliteit moet hoog zijn, de stukken foutloos. Anders val je door de mand.

Het is nog niet te laat

Lees je dit nu en voel jij je aangesproken? Weet jij stiekem ook wel dat jouw taal niet op het gewenste niveau is, maar had je gehoopt dat dit niet zo’n punt zou zijn in de toekomst? Pas jij zinnen altijd zo aan dat er geen werkwoordspelling aan te pas komt? Dan hebben wij goed en slechts nieuws voor je.

Slecht nieuws: taal is dus nog wel degelijk van belang. Taalfouten staan knullig. Ze suggereren desinteresse in de manier waarop je communiceert, het staat laks en ongeïnteresseerd. Daarnaast wekken taal- en spelfouten de indruk van een lage kwaliteit, hoe goed de inhoudelijke tekst ook is. Met name in de zakelijke en juridische dienstverlening is dit een grote no-no.

Je moet het wíllen weten.

Het goede nieuws? Het is nog niet te laat! Je kunt er nog steeds iets aan doen en hiervoor hoef je niet je complete basisschooltijd over te doen. Het is namelijk niet heel ingewikkeld om te leren hoe het nu precies zit met de stam+t-regel en de vervoeging van voltooid deelwoorden. Wel moet je er even voor gaan zitten om te oefenen en veel belangrijker: je moet het wíllen weten. Als jij het niet belangrijk vindt (met -dt), vergeet het dan en zoek een baan waar je geen taal nodig hebt of waar je een secretaresse hebt die je werk nakijkt.

Wat moet je doen?

Er zijn verschillende websites die aandacht besteden aan het verbeteren van jouw Nederlandse taalvaardigheden. Maar eerst moet je weten wat er dan fout gaat. Dat kan door onze online test te maken. Daarna kunnen wij jouw exact vertellen wat je kunt doen om jouw taal op een behoorlijk niveau te krijgen. Neem die moeite. Je moet het eigenlijk niet willen, al die fouten. Het scheelt je in de toekomst een hoop gezeur en je wordt er zelfverzekerder van. En geloof ons: een werkgever verkiest sowieso een kandidaat die de Nederlandse taal uitstekend beheerst boven een kandidaat die “ik vindt de advocatuur interessant” invult op de taaltest die deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure.

 

Dus wil jij zelfverzekerd een sollicitatie in gaan en starten aan een nieuwe baan? Zorg dan in ieder geval dat jij jouw taal op orde hebt. Neem contact met ons op via 020 – 463 77 77 of stuur een mailtje naar [email protected] en wij helpen je graag verder! Wij geven je de handvatten, maar je moet het uiteindelijk wel zelf doen.


Op zoek naar meer tips ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog!

 

Volg Meddo Professionals ook op LinkedIn voor de laatste blogs en vacatures: