Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor?

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor

Het doel van een eerste sollicitatiegesprek is door te gaan naar een tweede ronde. Bij een tweede sollicitatiegesprek zal dieper worden ingegaan op wie jij bent als persoon. Het doel van een tweede gesprek is het overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Voor beide gesprekken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe pak je die voorbereiding aan? Gebruik onze tips:

– Bereid je voor op het gesprek; stel je in op een pittig gesprek, dan valt het altijd mee. Bekijk de website van het kantoor en de (LinkedIn) profielen van je gesprekspartners; lees de functieomschrijving door en arceer de belangrijkste functiekenmerken.

– Oefen op de veel gestelde vragen met iemand uit je omgeving. Bedenk zelf ook vragen die jij wilt stellen. Moet je altijd vragen stellen? Zeker niet! Als alle vragen zijn beantwoord tijdens het gesprek, geef dit dan aan. Als je nog vragen hebt, let er dan op dat ze dichtbij het werk, het kantoor of het team blijven. Stel nooit meer dan 2 gerichte vragen.

– Zet je voorbereiding en vragen in korte woorden op papier en neem dit mee. Dat geeft een goed voorbereid gevoel. Neem daarnaast ook je eigen cv mee en biedt eventueel je diploma’s ter inzage aan.

– Zorg dat je er professioneel, verzorgd en netjes uitziet. Weet je niet precies wat geschikt is? Bekijk dan onze dresscode tips. Denk bijvoorbeeld aan een representatieve tas waarin je een notitieboek en A4-tjes netjes kunt meenemen.

– Kom op tijd, dat geeft rust! Zorg ervoor dat je 15 minuten van tevoren aanwezig bent. Vertrek op tijd en stippel van tevoren je route uit.

– De eerste indruk is belangrijk. Geef een stevige hand, glimlach en let op je non-verbale communicatie. Breek tijdens het ontvangst of de wandeling naar de spreekkamer het ijs door een compliment te geven of een opmerking te maken dat het goed te vinden was.

Veel succes namens het Meddo team!