Thuiswerken – een kantoor in je huis

Thuiskantoor

Veel mensen werken nu al enige tijd thuis ‘op kantoor’. Waar we eerst nog dachten dat we slechts een paar weekjes aan de keukentafel hoefden te werken, ziet het er nu naar uit dat dit de komende periode meer regel dan uitzondering zal zijn. Ook nadat de maatregelen versoepelen. Waar de ene werkgever voorbereidingen treft voor een ‘anderhalve meter’-kantoor, is de ander tot de conclusie gekomen dat dat hele werken op afstand zo gek nog niet is. Soms is er een crisis voor nodig om tot bepaalde inzichten te komen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook voor een langere tijd goed je werk kunt blijven doen thuis op het kantoor?

De eerste weken stonden in het teken van omschakelen en ontdekken; alles was nog nieuw en spannend. Onderhand gaan we weer voorzichtig aan over naar de orde van de dag. Om enige structuur aan te brengen in je thuiswerkdag hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1.      Een kantoor thuis

Zorg voor een meer permanente en geschikte werkplek.

Verruil de keukentafel voor een bureau, het liefst in een kamer waar je aan het einde van de dag de deur achter je dicht kunt trekken. Af en toe moet je immers je werk kunnen afsluiten, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend. Daarnaast zul je die tafel ook weer eens willen gebruiken waarvoor hij bedoeld was, om aan te ontbijten bijvoorbeeld.

Ook raak je zo minder snel geneigd om toch nog even snel dat mailtje te beantwoorden wat je zojuist vanuit je ooghoek zag binnenkomen. Dat je thuiswerkt hoeft namelijk nog niet te betekenen dat je ook 24/7 aan het werk bent. Om gefocust te blijven en je werk goed te kunnen blijven doen is het ook belangrijk dat je hier af en toe wat afstand van neemt.

Thuiswerken - een kantoor in je huis

2.      Een ergonomische werkplek

Op kantoor heb je waarschijnlijk een goede bureaustoel, een bureau op de juiste hoogte en een groot scherm dat prettig kijkt. Over je huidige werkplek is waarschijnlijk minder lang nagedacht toen je plots vanuit huis moest gaan werken. Voor even is dit geen probleem, maar op de lange termijn heb je waarschijnlijk al gemerkt dat dit niet de ideale opstelling is. Een laptop heeft bijvoorbeeld vaak een relatief klein scherm dat laag op je tafel staat, omdat het direct vastzit aan je toetsenbord. Hierdoor ga je snel voorovergebogen zitten om de tekst op je scherm goed te kunnen lezen. Omdat je je toetsenbord niet los van je scherm kunt verschuiven ben je genoodzaakt te typen met je handen in een onnatuurlijke positie, enzovoorts. Met alle gevolgen van dien.

Een paar kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat je jezelf op deze manier geen blijvende schade aandoet. Koppel bijvoorbeeld een los toetsenbord en muis aan je laptop. En als je hebt zelfs een los scherm – liefst nog op een verhoging – of plaats je laptop in een speciale standaard. Voor niet al te veel geld kun je je werkplek al een stuk aangenamer maken. Daarnaast kun je overwegen te investeren in een goede bureaustoel; geloof mij, dat is het waard!

3.      Lunch niet achter je bureau

Eigenlijk geldt deze regel altijd, ook wanneer je gewoon op kantoor werkt. Lunchen achter je bureau is ongezond, zo stelt ook Gezondheidsnet.nl.

Als je achter je bureau blijft zitten met je broodje ben je minder gefocust op wat je naar binnen werkt, waardoor je (later) meer eet. Ook eet je gehaaster, wat slecht is voor de spijsvertering. En zoals ik al zei: je hebt nu eenmaal af en toe een pauze nodig. Nu we thuis blijven zitten we nog meer dan normaal en ik hoef je niet te vertellen dat ook dat niet goed is voor je gezondheid.

Genoeg redenen dus om het niet te doen. Ook niet als jouw bureau tevens fungeert als keukentafel. Dus sluit je laptop, wandel een rondje door je huis of de tuin en geniet van je lunch.

4.      Vaste werktijden

Je hoeft je niet te haasten om de trein te halen en je baas heeft geen zicht op wanneer jij daadwerkelijk achter je computer gaat zitten en aan het werk gaat. Het is daardoor verleidelijk om je ’s morgen nog eens om te draaien en een half uurtje later te beginnen en/of om aan het einde van de dag nog iets langer door te gaan. Maar pas op dat je jezelf hierdoor niet overwerkt, door altijd maar ‘aan te staan’. Of dat je collega’s of klanten jou niet kunnen bereiken binnen de normale kantoortijden.

Daarnaast kan het je productiviteit ook ten goede komen wanneer je een bepaald ritme vasthoudt. Vooral als je binnenkort wel weer van negen tot vijf op kantoor wordt verwacht. Als je dit soort tijden dan niet meer gewend bent kan dat zwaar vallen.

En ook nu geldt: als je steeds ongelukkiger wordt van je werk, ook nu je thuis zit, kijk dan eens om je heen naar welke vacatures er nog wel open staan. Misschien zit jouw droombaan er wel tussen. Want wie weet hoe lang deze situatie nog zal duren?!