Onderhandelen over een salarisaanbod: hoe doe je dat?

Salarisverhoging

Verbaasd keek ik de HR-medewerker van het bedrijf waar ik mijn tweede gesprek net had gehad aan. Dat kon niet waar zijn. Het salarisaanbod was ontzettend goed en veel meer dan ik had verwacht. Direct na het gesprek deed zij het aanbod. ‘Maar wij willen wel dat je voor het einde van de middag beslist’.

Later bleek het anders te zijn. Er was geen pensioenregeling (die moet ik bekostigen uit het brutoloon) en de reiskosten waren aan een maximum gebonden. Bovendien werkte men daar 40 uur per week terwijl bij mijn huidige werkgever 37,5 als voltijd geldt.

Meer weten over die lastige salarisonderhandeling?

Wat verdien je nu?

‘Wat verdien je nu?’ is een heel gebruikelijke vraag in een sollicitatiegesprek, maar hoe bepaal je dat en wat is voor jou belangrijk? Het brutoloon wordt meestal gebaseerd op voltijd; dus altijd goed om te weten hoeveel uren er wordt gewerkt per week. Wat is je huidige pensioenregeling? Vraag dit na en kijk op je loonstrook. Het bedrag met een min ervoor dat wordt aangeduid met ‘werkn. Pensioen of bijdrage werkn pensioen’ is het deel dat je zelf bijdraagt. Dat gaat dus van je brutoloon af. Zijn er andere secundaire voorwaarden zoals een bonusregeling (wanneer wordt deze uitgekeerd en hoe hoog is dit bedrag?) of een 13e maand?  Of een sportabonnement of een fietsplan? De reiskosten; worden deze 100% vergoed of deels? Alles wat de werkgever niet betaalt, betaal je uit eigen zak!

Bij Meddo is dit altijd onderdeel van het gesprek bij ons op kantoor: duidelijk krijgen wat je verdient.

Wat wil je verdienen?

Nu heb je een compleet plaatje, dat is fijn en handig in een gesprek. Nu is belangrijk te kijken wat je wilt verdienen. Kun je een stapje omhoog met salaris, is dat haalbaar of moet je juist je salaris bijstellen omdat je misschien een heel andere baan wilt in een andere branche (waar jouw ervaring minder ‘waard’ is).  In de advocatuur is het zo dat als je jaren bij een kantoor werkt (en in de ‘gouden tijden’ bent aangenomen) het lastig is dat salarisniveau vast te houden. Lees ook ons blog ‘gouden kooi’ hierover.

Bij Meddo spreken we dit door: we kennen de markt erg goed en zijn continue in gesprek met kantoren, bedrijven en kandidaten. We hebben een uitstekend beeld van wat haalbaar is qua salaris en voorwaarden. Maar gebruik van deze ervaring!

Onderhandelen over het salarisaanbod

Heb je een salarisaanbod van een baan die je graag wilt? Slaap er een nachtje over. Laat het even inwerken en besluit dan. Je hebt al die tijd geïnvesteerd, dit kan er ook wel bij. Doe je zelf de onderhandeling en ontvang je een aanbod wat niet aan je verwachting voldoet? Dan moet je goed beslagen met een tegenvoorstel komen. Het best is dat in een persoonlijk gesprek te bespreken. En nu gaat het helpen dat je precies weet hoe jouw salaris in elkaar steekt. Bijvoorbeeld; ‘ik heb nu een premievrij pensioen en bij jullie zou ik zelf een deel gaan betalen, is hierover te praten?’ of ‘in mijn huidige baan zit ik de afgelopen 2 jaar op hetzelfde salarisniveau, nu wil ik graag een stap maken. Is hierover te praten?’. Houd het open en geef de ander de ruimte om met een goed voorstel te komen. Als beide partijen met elkaar in zee willen, komt het uiteindelijk goed.

Bij Meddo doen wij de salarisonderhandelingen. Vooraf spreken we het huidige plaatje door en wat de wens is bij een nieuwe baan.  Bij een salarisaanbod kijken wij of dit aansluit. Is dat niet zo (of als de situatie is veranderd) dan gaan wij terug naar de opdrachtgever en onderhandelen een nieuw salaris. Jij hebt daar geen last van en het is ons werk dus wij doen dit graag!

Vind je dit interessant? Kom eens praten over jouw volgende stap: 020-463 77 77.