Het gesprek: hoe krijg ik die baan?

Om een baan te krijgen moet je over het algemeen wel iets doen, namelijk solliciteren. Brieven en cv’s versturen en vervolgens ergens op gesprek. Maar let op, zelfs al wordt er gezegd dat dit een ‘informeel gesprek’ zal zijn: zo’n gesprek is nooit informeel.
Het eerste gesprek is een serieus onderzoek van drie kwartier tot een uur waarna je wel of niet de kans krijgt te laten zien wat je waard bent. Wel of niet een tweede gesprek, wel of niet de baan. En als je het niet wordt, dan weet je soms gewoon niet waaraan het lag.. Maar als je deze tips toepast kan het in ieder geval niet aan de voorbereiding hebben gelegen!

Tips voor een goed gesprek

  1. Binnenkomst. Je hebt drie kwartier en die tijd moet je goed gebruiken. Het gesprek begint al zodra je binnenkomt. Zorg dat je er tiptop uitziet en geen kauwgom in je mond hebt!
  2. Kleding. Trek iets aan dat representatief is, netjes dus. Zo hoef je echt niet elke dag naar je werk maar je laat zien dat het gesprek belangrijk voor je is
  3. Wees op je hoede. Het is geen babbeltje over de vakantie, het is een serieus gesprek. Dus, als men vraagt naar je hobby’s is het niet zo slim om uit te wijden over weekendlange houseparties met veel drank en andere zaken. Beter is het om in te gaan op sportieve activiteiten of (altijd goed) culturele hobby’s.
  4. Toon interesse. Als de HR-manager iets over het bedrijf vertelt, luister dan aandachtig en probeer een vraag te stellen die betrekking heeft op dat verhaal. Tenslotte ga je daar misschien de komende jaren werken. Dan mag je ook wel iets over het bedrijf weten of niet?
  5. Geef voorbeelden. Wanneer je eigenschappen van jezelf noemt (zoals pro-actief, communicatief, correct, snel schakelen, graag uitdagingen aangaan), onderbouw deze dan altijd met voorbeelden.
  6. Wees positief. Spreek positief over vorige werkgevers, ook als de baan verschrikkelijk was. Je kunt eerlijk zijn over de reden van vertrek, maar haal het positieve eruit.En ga niet in op vragen over conflicten bij je oude werkgever. Dingen gebeuren en soms loopt het fout. Maar ga niet uitweiden over collega’s die niet hard genoeg werkten en/of managers die het niet snappen. Want die HR-manager denkt dan: “zo wordt er dus ook over ons gepraat als je weg bent”. Op de vlakte, neutraal en niet teveel afdwalen. Zo kom je een heel eind in sollicitatieland.
  7. Oefen op veelvoorkomende vragen. Vraag iemand uit uit je omgeving om deze veel voorkomende sollicitatievragen met je door te nemen:
    1. Waarom wil je deze baan?
    2. Wat motiveert jou in dit werk?
    3. Wat kun jij bijdragen aan dit bedrijf of kantoor, waarom zouden we jou moeten kiezen?
  8. Stel vragen. Tegen het einde van een gesprek wordt er meestal gevraagd of jij nog vragen hebt. Stel altijd minstens 2 vragen. Bedenk deze vragen voorafgaand aan het gesprek. Een goede vraag is altijd: “wat verwacht u van mij?”
  9. Stel je in op een pittig gesprek. Dan kan het vaak alleen maar meevallen en dit draagt bij aan een plezierig en professioneel gesprek.
  10. Ontspan je en vergeet de humor niet!
  11. Bonustip. Lees ook onze blog over hoe je een sollicitatiegesprek voorbereidt!

En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Mail naar [email protected] of bel ons op 020 – 463 77 77!