Zo overleef je de eerste werkdagen in een nieuwe baan

En dan is ie er, die nieuwe baan. De eerste werkdagen kunnen een stressvolle periode zijn.

Lastig, dat nieuwe systeem, het is heel uitgebreid en toch wel wennen; waar moet ik dit stuk ook al weer opbergen en hoe werkt dat filing systeem. En die collega die me inwerkt is er vandaag niet dus ik moet het alleen doen. En dat Engels;  dat is toch lastiger wanneer het zo vaak voorkomt als hier, in mijn nieuwe baan. Spreken ging altijd wel maar dit!!

Die nieuwe baan. Eerst natuurlijk spannend met de gesprekken, je goed presenteren en dan heb je ‘m en stap je op een mooie maandag bij je nieuwe werkgever binnen.

Veel komt er op je af in de eerste werkdagen.  Nieuwe collega’s, nieuwe systemen, nieuwe procedures en alles gaat razendsnel.

Hoe kun je hier handig mee omgaan?

Allereerst; laat je niet gek maken! Je hebt tijd nodig om je in te werken, dat laat zich niet versnellen.

  1. Zorg dat er een aanspreekpunt voor je is; voor het dagelijkse werk maar bijvoorbeeld ook voor IT vragen. Ieder bedrijf of kantoor kent weer andere systemen tenslotte
  2. Groepeer de vragen de eerste werkdagen en spreek af wanneer je wie spreekt over deze vragen. Zo is het voor de collega’s en voor jou duidelijk
  3. Een introductie IT sessie wordt bij indiensttreding bij sommige bedrijven gedaan. Alternatief hiervoor is voorstellen dat je een uurtje per week (eerste weken) de vragen doorneemt
  4. Maak voor jezelf een overzicht van wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen en hoe ver je bent (bijv. inloggegevens, instructie, passwords, rechten bij een bepaald systeem, procedures binnen kantoor, werkverdeling, wie is aanspreekbaar (wie is ‘je baas’)
  5. Zie de eerste dagen als: ‘even zien hoe de hazen lopen’. Reageer niet op alles direct, observeer en sla op.
  6. Maak notities van werkwijzen, vragen en specifieke zaken die belangrijk zijn (bijvoorbeeld voor de persoon of personen waarvoor je werkt). Een mooi boekje om alles in op te schrijven of een document op je computer.
  7. Laat kleine hobbels geen bergen worden
  8. Bel ons; wij zullen altijd contact houden over hoe dingen gaan en weten dat de eerste weken lastig kunnen zijn. We zijn er om te sparren, problemen op de lossen of zaken te verduidelijken. Maak daarvan gebruik!

En vooral: geniet van je nieuwe baan, ga er met enthousiasme in en wees wie je bent.