Een goed cv, hoe doe je dat?

Een goed cv opstellen doe je zo

Ongetwijfeld heb je al honderden adviezen gehad over je ‘curriculum vitae’ en hoe dat er uit zou moeten zien. Maar wat moet er nou in een goed cv?

Aansluiting op vacature

In een cv moet staan wat je kunt. De lezer wil weten of jij de vacature die zij hebben goed kunt invullen. Meestal is een goede kandidaat iemand die dat werk al eerder heeft gedaan, iemand die sociaal vaardig is en niet al te eigenwijs.

Dus je leest de vacature zorgvuldig en schrijft daarop het cv. Dat kan ik want … dat heb ik eerder gaan.

Werkervaring

Je begint met de meest recente werkervaring en je zorgt ervoor dat de functie-eisen van de vacature terugkomen in de ervaring die jij beschrijft. Wees kort, helder en zakelijk. Dat je een agenda kunt beheren is niet zo interessant, maar complex agendabeheer voor twee partners en tien advocaten zegt iets over coördinatie en planning. Werkervaring langer dan drie jaar geleden kun je kort weergeven met functienaam en belangrijkste taken.

Houd je cv kort en informatief.

Wees daarnaast duidelijk. Neem de maanden op die je ergens hebt gewerkt. Alleen jaartallen kan verwarring scheppen. Zo kan ´2019 – 2020´ vierentwintig maanden beslaan, maar het kan ook om slechts twee maanden gaan.

Opleidingen

Dan de opleidingen, in een goed cv moeten die feitelijk en met juiste data worden weergegeven. Dus jaartal, soort opleiding (VMBO, HAVO, VWO, MBO + niveau, HBO, WO) en het instituut waar je die opleiding hebt genoten. En ook niet onbelangrijk: heb je een diploma behaald?

Gaten in je cv

Ook een goed cv kan ‘gaten’ bevatten, periodes van veel wisselingen, zonder baan etc. Zorg ervoor dat je over die gaten gemakkelijk kunt praten. Een voorbeeld: ‘ja, daar ben ik ontslagen; er was een onoplosbaar conflict en een van ons moest weg. Daarna heb ik vier maanden geen werk gehad.’

Ben je een tijdje op reis geweest, heb je een korte sabbatical genomen of heb je tijd genomen om voor de kinderen te zorgen? Vermeld dit ook kort op je cv. Zo neem je eventuele vragen en/of vooroordelen direct weg, zo creëer je een sterk cv.

Belangrijke informatie

Uiteraard is het handig als iemand ook daadwerkelijk met jou in contact kan komen naar aanleiding van je cv. Maak dus een aparte tabel met daarin tenminste je voor- en achternaam (en eventueel je roepnaam), woonplaats en contactgegevens zoals je e-mailadres, telefoonnummer en eventueel een (werkende) link naar jouw LinkedIn-profiel.

Neem ook je geboortedatum op in je cv. Je hoeft hier niet geheimzinnig over te doen, met een beetje plussen en minnen krijgt de lezer toch wel een schatting van jouw leeftijd. Het kan soms zelfs averechts werken wanneer je deze informatie niet opneemt, de lezer kan het gevoel hebben dat je iets te verbergen hebt.

Overig

Een goede, zakelijke foto kan veel toevoegen aan je cv. Lees hier meer over het nut van een (goede) foto op je cv.

Ook kun je informatie opnemen over eventuele nevenactiviteiten die jouw betrokkenheid laten zien, zoals vrijwilligerswerk, bestuur van een sportclub, eventueel mantelzorg of werk op de school van je kinderen.

Hobby’s en competenties kunnen geen kwaad, maar besteed hier niet te ruimte aan. Het is leuke achtergrondinformatie, maar uiteindelijk gaat het om werk. Competenties zeggen daarnaast vaak niet zo veel. Zonder concrete voorbeelden is dit gewoon een reeks steekwoorden. Bewaar dit voor je brief of het gesprek, zodat je deze eigenschappen kunt onderbouwen met voorbeelden.

Wat staat er niet op een goed cv

Allereerst: vermeld nooit fraudegevoelige informatie zoals je BSN. Vooral als je je cv op verschillende jobboard plaatst is dit niet verstandig. Als je ergens wordt aangenomen is het vroeg genoeg om dit soort informatie aan jouw nieuwe werkgever te verschaffen.

Laat ook negatieve uitlatingen over vorige werkgevers achterwegen. Hier doe je nooit verstandig aan en het schept geen positiever beeld van jou. Zoals gezegd: hou de informatie kort en duidelijk.

Focus

Het doel van je cv moet zijn: een gesprek. Het doel van het eerste gesprek moet zijn: een tweede gesprek. Want als je geen gesprekken hebt krijg je nooit een baan.

Daarnaast laat jouw cv ook iets zien over wie jij bent. De zorg die jij hierin stopt reflecteert jou als persoon. Zorg er daarom voor dat jouw cv professioneel, zakelijk en duidelijk overkomt en dat er geen fouten in staan. Laat hem even nalezen door een vriend of familielid, zodat je er zeker van bent dat er niks aan schort.


Kun jij wel wat extra hulp gebruiken bij het opstellen van je cv? Neem dan contact met ons op, wij geven je graag wat tips.