Een goed cv, hoe werkt dat?

Een goed cv opstellen doe je zo

Ongetwijfeld heb je al honderden adviezen gehad over je cv en hoe dat er uit zou moeten zien. Maar wat moet er nou in een goed cv? In een cv moet staan wat je kunt. De lezer wil weten of jij de vacature die zij hebben goed gaat invullen. Meestal is een goede kandidaat iemand die dat werk al eerder heeft gedaan, iemand die sociaal vaardig is en niet al te eigenwijs.

Dus je leest de vacature zorgvuldig en schrijft daarop het cv. Dat kan ik want… dat heb ik eerder gaan. Je begint met de meest recente werkervaring en je zorgt ervoor dat de functie-eisen van de vacature terugkomen in de ervaring die jij beschrijft.  Wees kort, helder en zakelijk. Dat je een agenda kunt beheren is niet zo interessant, maar complex agendabeheer voor twee partners en 10 advocaten zegt iets over coördinatie en planning. Werkervaring langer dan 3 jaar geleden kun je kort weergeven met functienaam en belangrijkste taken. Houd je cv kort en informatief.

Dan de opleidingen, in een goed cv moeten die feitelijk en met juiste data worden weergegeven. Dus jaartal, soort opleiding (vwo) en het instituut waar je die opleiding hebt genoten. En… heb je een diploma?

Iedereen heeft ‘gaten’ in zijn of haar cv, periodes van veel wisselingen, zonder baan etc.  Zorg ervoor dat je over die ‘gaten’ gemakkelijk kunt praten. Een voorbeeld: ‘ja, daar ben ik ontslagen; er was een onoplosbaar conflict en een van ons moest weg. Daarna heb ik vier maanden geen werk gehad.’

Een zakelijke foto en mogelijk informatie over activiteiten buiten werk die betrokkenheid laten zien: vrijwilligerswerk,  bestuur van een sportclub, eventueel mantelzorg of werk op de school van je kinderen.

Focus:  het doel van je cv moet zijn: een gesprek. Het doel van het eerste gesprek moet zijn: een tweede gesprek. Want als je geen gesprekken hebt krijgt je nooit een baan.