Een carrièreswitch maken: tips & tricks

Stel, je hebt iets financieels gestudeerd en je werkt op een Finance afdeling van een zakelijke dienstverlener. We nemen even een bank als voorbeeld. Daar werken veel mensen in en wat wij horen is dat medewerkers van een bank zich vaak nutteloos voelen omdat zij niet weten wat hun werk bijdraagt aan het bank-product. Je wilt het liefst een carrièreswitch maken. De voorwaarden zijn goed en dat is ook het probleem: want bijna alles wat je gaat doen vergt een aanpassing in salaris en secundaire voorwaarden. Minder dus. Wij noemen dat het gouden kooi probleem. Je baalt, wilt weg maar de uitstekende voorwaarden bij je huidige werkgever houden je vast alsof je bent opgesloten in een kooi.

Daar kun je uit, maar het is niet eenvoudig. Het vergt een gedegen plan en vaak offers. Daarom is een carrièreswitch maken een moeilijk besluit. De stappen zijn als volgt:

  1. Stel vast dat je NIET wilt blijven waar je bent. Je bent dus bereid om offers te brengen voor een nieuwe kans in je leven.
  2. Dan probeer je – wij kunnen je daarbij helpen – uit te vinden op welke plek je wilt zijn. Bovenstaande ervaring neigt naar een job bij een veel kleiner kantoor, maar dat is niet altijd het antwoord.
  3. Stel vast wat je kunt. Als je ervaring hebt in de financiële sector kun je ook heel veel andere dingen. Een overstap naar een facilitaire baan is dan een optie, of – en dat vergt wat creatief denken – een overstap naar het juridisch werkveld. Met name het notariaat heeft veel raakvlakken met administratief en financieel werk. Al komen er nauwelijks cijfers aan te pas.
  4. Zoek uit wie je kan helpen om je loopbaan richting te geven. Een gesprek bij Meddo zou een goed begin zijn. Je kunt ook vacatures bekijken, praten met vrienden en kennissen, onderzoek op internet doen en daarna bij Meddo komen.
  5. Stel vast wat het inkomen is dat je nodig hebt. Nodig hebt in de zin van vaste lasten en geld om te leven. Welke offers kun je brengen als dat nodig is.

Na dit huiswerk kunnen we concreet op zoek. Gesprekken bij potentiële werkgevers helpen je verder op weg. Mensen die een carrièreswitch maken, volgen soms coachingstraject. Loopbaancoaching dus. Waar sta je, waar wil je heen en hoe kom je daar.

Wat je beslist NIET moet doen is blijven zitten. Dan doe je jezelf te kort. En ook je collega’s en werkgever want het zal heel duidelijk zijn als je nul gemotiveerd bent om je werk te doen. En dat geeft alleen maar negatieve actie en heel veel stress.

Worst case scenario: je bent overgestapt, hebt ingeleverd en je vindt je nieuwe job toch niet zo leuk. Dan moet je bijstellen. Opnieuw op zoek tot je een baan vindt waar je je thuis voelt.

Je bent het aan jezelf verplicht.