Afgewezen voor de baan: hoe ga je daarmee om?

Je had een fijn gesprek en een goed gevoel over het gesprek achteraf. Een mooi kantoor, een prettige sfeer: je zag jezelf daar al werken. En dan hoor je dat je het niet bent geworden, je bent afgewezen voor de baan..

Een afwijzing is niet per definitie een negatieve ervaring. Solliciteren anno nu is als schieten met hagel: je probeert een aantal dingen en soms, heel soms, raak je de roos. Dat je het niet bent geworden betekent NIET dat je geen goede kandidaat bent. Het betekent alleen dat er voor die baan, op dat moment, bij dat bedrijf iemand was waarvan ‘men’ het gevoel had dat die persoon beter past. Niet meer en niet minder.

Je hoeft dus niet bij de pakken neer te zitten als je bent afgewezen voor de baan. Leer van de afwijzing en zie het dan ook als een leerzame ervaring. Vraag daarom altijd om feedback van het kantoor en eventuele verbeterpunten. Schiet niet meteen in een depressie. Dat is niet nodig. Stel vast dat je het voor die job niet bent geworden en dat je ervoor gaat zorgen dat het volgende gesprek weer een succes wordt.

Dat hoeft niet een ‘beter’ gesprek te zijn want er spelen veel factoren mee die heb je nu eenmaal niet allemaal in de hand hebt. Je toekomstige collega’s spelen bijvoorbeeld een rol, hoe pas jij in het team? Daarvan kan men alleen een inschatting maken op basis van het gesprek. En de werkzaamheden, het feit dat jouw ervaring wellicht anders is dan het gevraagde betekent niet dat je de functie niet goed kunt vervullen.

Zie het als een spel, en niet als roulette. Een sociaal spel waarbij je goed je best doet om ervoor te zorgen dat je een goede indruk achterlaat. Niet voor nu, dan wel voor in de toekomst.