Crash Course baan vinden na je afstuderen

Je hoort je ouders nog zeggen: ‘Maak die studie nou maar af, dan komt het goed.’. Je hebt je studie afgemaakt en voor jouw gevoel komt het helemaal niet goed. Op je sollicitaties wordt niet gereageerd en je weet niet hoe het verder moet. Hoe bedoel je ‘ideale baan’, hoe kun je überhaupt een baan vinden na je afstuderen?

Bedrijven willen mensen met ervaring en die heb je (nog) niet. Je hebt je foto veranderd op je cv en de tekst aangepast en je cv op de boards gezet. Ook heb je misschien wel een paar sites bezocht en daar je cv geüpload. Nu wacht je op berichten. Voor jouw gevoel is dat alles wat je kunt doen. En er gebeurt maar niks…

Niet dus. De enige persoon die jou aan de ideale baan kan helpen ben je zelf. JIJ moet een baan vinden na je afstuderen en jij moet zorgen dat je een plek verovert in de markt. Zo niet voor de ideale baan, dan tenminste voor werk. En daar moet je de juiste acties voor nemen.

Goed cv

Maak een cv waarvan je zelf denkt: wat een leuk iemand. Plak er een mooie, zakelijke foto op. Vertel wie je bent en wat je wilt en houd het zakelijk. Beantwoord de volgende vragen: wie ben je, wat kun je, welke ervaringen heb je, en (zakelijk gezien) wat wil je? Wees voorzichtig met die laatste optie: ‘Ik wil gewoon lekker verdienen’ is geen goede tekst. Beter is: ‘Ik wil graag werken in een team waar ik kan leren van mijn collega’s.’

Contact met bedrijven

Maak een lijst van 50 bedrijven die in aanmerking komen om jou een baan aan te bieden. Zoek de contactgegevens van de HR-functionaris en zoek contact. Bel de bedrijven. Begin in een kleine kring rond je woonplaats en als het je niet lukt, zoek verder. Bus, trein: het openbaar vervoer in Nederland is goed geregeld.

Zoek ook contact op LinkedIn met mensen die werken bij de bedrijven van je lijst. Bel deze mensen op. Ook kun je op LinkedIn kijken naar waar leuke mensen werken. Speur de sites van deze bedrijven af op vacatures. Of bel voor een open sollicitatie. ‘Ik ben een starter en uw bedrijf viel mij. Kan ik mijn cv sturen?’

Niet mailen of appen

Wil je een baan vinden na je afstuderen? Ga bellen en wees actief. Niet mailen of appen, maar bellen. Zoek structureel contact en praat met mensen. Zet je contacten in een Excel bestand en houd bij welke vacatures er zijn en wanneer je voor het laatst contact hebt gehad. Houd de websites van de kantoren in de gaten en voeg nieuwe bedrijven toe. Bel elke dag 20 contacten. Zorg dat je ook daadwerkelijk 20 mensen aan de lijn krijgt.

Recruiters, new best friends

Ga verschillende uitzendbureaus langs en zoek een recruiter die iets voor je wil doen. Zoek net zo lang tot je iemand treft met wie je kunt sparren. Bedenk wat jij te bieden hebt, want recruiters moeten uren verkopen. Als zij je een baan aanbieden, zeg dan niet direct ‘nee’ als het niet helemaal is wat je wilt. Elke werkervaring in jouw geval is goed. Je moet ‘uren maken’ om ervaring op te doen.

Bouw een relatie op met de mensen die je kunnen helpen. Het mooie van een relatie is dat je niet eens twee mensen nodig hebt die een relatie willen. Als je iemand vier keer belt, zelfs als die persoon jou helemaal niet wil spreken, dan heb je een ‘relatie’ met die persoon. Het is prima als ze denken: daar heb je haar/hem alweer. Vroeg of laat gaat het werken. En als het niet werkt heb je er alles aan gedaan. Laat je niet aan de zijlijn zetten. Wees actief.

Doorgroeimogelijkheden

Er zijn ook zaken waar je je als starter helemaal niet druk om hoeft te maken. Één daarvan is doorgroeimogelijkheden. Het is namelijk heel simpel: je moet heel veel leren en hoe eerder je de werkzaamheden beheerst, des te beter het is. Als je ergens een jaar of langer werkt en je merkt dat je niet wordt gewaardeerd dan moet je je koers verleggen. Dan zoek je met de opgedane ervaring naar een nieuwe baan. Doorgroeimogelijkheden? Die regel je zelf.

Wil je meer weten over een baan vinden na je afstuderen? Bel ons dan op 020 463 7777.