15 tips voor solliciteren via een videogesprek

videogesprek

Tips voor solliciteren via een videogesprekEen sollicitatiegesprek via een app; het is nog wat onwennig. Het lijkt wel alsof we binnen no-time in een toekomst zijn aanbeland waarin al het contact digitaal gaat. Hopelijk kunnen we elkaar snel weer in het echt ontmoeten, maar wie weet slaat deze oplossing wel aan en voeren we ook na corona-tijden de eerste gesprekken in een sollicitatieprocedure via een videoverbinding vanuit huis. Gelukkig hebben wij 15 tips voor solliciteren via een videogesprek voor je op een rijtje gezet!

Het zijn lastige tijden op de arbeidsmarkt momenteel. Door het coronavirus zitten veel mensen thuis en zijn kantoren leeg. Ook op de arbeidsmarkt worden de gevolgen van het virus en de daarbij komende maatregelen pijnlijk duidelijk. Als de sollicitatieprocedures al doorgang vinden, zal dit op aangepaste wijze zijn. Geen face-to-face gesprekken op kantoor, maar een videogesprek vanuit je huiskamer. Dit is niet hetzelfde als een gesprek waarbij je elkaar van te voren de hand schudt en vervolgens tegenover elkaar plaats neemt in dezelfde ruimte. Wat wel hetzelfde is, is dat jij een goede indruk wilt maken en de juiste voorbereiding helpt daarbij. Daarom hebben wij een aantal tips voor jouw online sollicitatiegesprek op een rijtje gezet.

Tips voor een goede voorbereiding op een videogesprek

Een aantal punten van aandacht ter voorbereiding op het videogesprek:

1.      Test

Test van te voren of alles goed werkt: camera, microfoon, computer/telefoon/tablet.

2.      App

Maak ook alvast een account aan voor de app die wordt gebruikt voor het videogesprek. Maak hiervoor gebruik van hetzelfde (professionele) e-mailadres waarmee je hebt gecorrespondeerd met het kantoor of op je cv staat vermeldt. Hetzelfde geldt voor de (gebruikers)naam die je invult. Net als bij je cv heeft het ook hier de voorkeur om een (profiel)foto in te stellen, zodat het voor jouw gesprekspartners duidelijk is dat zij de juiste persoon uitnodigen voor het gesprek.

Veelgebruikte apps voor het voeren van videosollicitaties zijn Skype, Facetime, Signal, Zoom en Microsoft Teams/Skype voor bedrijven. Verdiep je voor het gesprek in de betreffende app die wordt gebruikt voor jouw sollicitatie, zodat je niet voor verassingen komt te staan als je de app vlak voor je gesprek opstart.

3.      Check

Check wat je allemaal in beeld ziet (geen koffiekopjes etc.); inspecteer ook de achtergrond

Richt de camera op jou (gezicht van voren) en je werkplek (en niet de rest van de ruimte); zorg er bij voorkeur voor dat er zich niets op de achtergrond afspeelt (dit leidt af). Houdt je kinderen en huisdieren buiten bereik – voor zover mogelijk. Vertel hen dat ze even niet kunnen storen en sluit de deur.

Bereid je net zo voor als je zou doen voor een gesprek op het kantoor. Leg een notitieblok en pen klaar en houd je aantekeningen en cv bij de hand.

4.      Bel handsfree

Kies bij voorkeur voor een apparaat (met een camera) dat je ergens neer kunt zetten; zoals de webcam van je computer, een tablet die je ergens neer kunt zetten of plaats je telefoon op een verhoging. Het is geen vlog en je hebt je handen nodig voor non verbale communicatie en om eventueel een korte aantekening te maken.

5.      Koptelefoon en kleding

Gebruik bij voorkeur geen grote koptelefoon, dit leidt af en staat minder netjes. Als je een headset moet of wil gebruiken, kies dan voor onopvallende oordopjes.

Kleed je zoals je je zou kleden voor een sollicitatiegesprek op het kantoor. Zie ook onze tips hierover in deze blog.

6.      Voorkom afleiding

Vergeet niet om je telefoon op stil/niet storen te zetten! Als je het gesprek via je telefoon voert kun je er het best voor zorgen dat als je ook geen meldingen in beeld ontvangt tijdens het gesprek. Dit leidt alleen maar af en kan voor een storing tijdens het gesprek zorgen.

7.      Tien minuten voor het gesprek

Zorg dat je ruim op tijd klaar zit. Start bijvoorbeeld alvast je computer op en open de app. Soms kun je zelfs virtueel plaatsnemen in een wachtruimte totdat het gesprek van start gaat.

Het videogesprek

Solliciteren via een videogesprek zal in het begin wellicht wat onwennig zijn. Het voelt toch iets minder formeel en je krijgt niet hetzelfde beeld van het kantoor en je gesprekspartners als je zou krijgen wanneer je het gesprek fysiek bij hen op locatie zou voeren, maar het is nu even niet anders. Wees blij dat dit kantoor open staat voor andere manieren van solliciteren, zodat de sollicitatieprocedure in ieder geval niet stil komt te liggen.

8.      Laat je niet verleiden tot een informeel gesprek

Een videogesprek vanuit je eigen huiskamer geeft direct een intieme kijk op jouw leven, op hoe je woont en hoe jij er in je vrije tijd bijzit. Daarnaast is er geen sprake van toegevoegde factoren zoals de reis naar het kantoor en de sfeer bij binnenkomst. Hierdoor mis je een belangrijk stukje feeling voorafgaande aan het gesprek. Hierdoor ontstaat wellicht de verleiding om een gezellig gesprek te voeren, maar laat je niet verleiden! Hier geldt hetzelfde al voor een ‘normaal’ sollicitatiegesprek: hoe informeel de sfeer ook voelt, blijf op je hoede. Natuurlijk is het goed om te laten zien dat je ook een persoonlijke kant hebt en sociaal bent, maar de belangrijkste reden voor dit gesprek is om te kijken of jij de geschikte kandidaat bent voor deze baan. Blijf dus professioneel en to he point.

9.      Non verbale communicatie

Zit actief en iets voorover – ga niet achterover leunen in je stoel. Dit komt ongeïnteresseerd over en zou je bij hen op kantoor ook niet doen.

10.   Concentratie

Concentreer je op het gesprek, laat je niet afleiden door je omgeving, en luister goed naar wat er wordt gezegd en gevraagd. Ga tijdens het gesprek ook geen dingen opzoeken op je computer. Normaal gesproken heb je deze ook niet bij de hand tijdens een gesprek en het kan erg afleiden. Daarnaast zien jouw gesprekspartners ook dat jouw aandacht niet honderd procent bij het gesprek is en je ogen en hoofd ergens anders mee bezig zijn.

11.   Storing op de lijn

Als de videoverbinding niet optimaal blijkt te zijn kun je dit aangeven, maar blijf er niet te lang over doorgaan als het wel werkbaar is. Blijf rustig en vraag of ze de vraag willen herhalen als deze niet hebt verstaan.

12.   Vragen stellen

Uiteraard wil jij je ook een goed beeld vormen van het kantoor, de functie en je potentiële collega’s. Stel dus zelf ook vragen, maar zorg ervoor dat het geen vragenlijst wordt. Luister goed naar het antwoord dat wordt gegeven en ga hierop in. Noem eventueel voorbeelden waaruit blijkt dat jij reeds ervaring ergens in hebt.

Geef hen ook voldoende gelegenheid om vragen aan jou te stellen. Meestal begint het gesprek hiermee, waarna er tegen het einde van het gesprek ruimte is voor jou om vragen te stellen. Vaak worden veel van je vragen al beantwoord tijdens deze introductie.

13.   Wees enthousiast

Laat tijdens het gesprek blijken dat jij enthousiast bent over de functie en het kantoor.

14.   Duur

Het kan zijn dat een sollicitatie via een videocall korter duurt dan je gewend bent van een sollicitatiegesprek, al hoeft dit niet het geval te zijn. Dit komt doordat er geen aandacht hoeft te worden besteed aan secundaire zaken, zoals iets te drinken en handen schudden. Men komt redelijk snel ter zake en stelt directe vragen. Vaak zal er ook iets meer doorgevraagd worden op bepaalde onderwerpen, om zo echt een goed beeld te kunnen vormen van de kandidaat aan de andere kant van het scherm.

Ook heb je natuurlijk geen reistijd en hoef je je niet te melden bij een balie of iets dergelijks, waardoor alles ook sneller voorbij lijkt.

15.   Afsluiting

Aan het einde van het gesprek bedank je voor de mogelijkheid om te solliciteren via een videogesprek in deze vreemde en lastige situatie en vraag naar het vervolg van de procedure.

Dubbelcheck na afloop van het gesprek of de verbinding echt is verbroken voordat je wegloopt en/of iets anders gaat doen.

 

Vond jij deze tips voor solliciteren via een videogesprek handig en ben je benieuwd naar meer (algemene) sollicitatietips? Lees dan deze blog!

 

Voor vragen over het solliciteren via een videogesprek kun je ons bereiken op 020 – 463 77 77.* Of mail je vraag naar [email protected].

* In verband met het coronavirus werken wij grotendeels vanuit huis, hierdoor kan het voorkomen dat je wordt gevraagd om een bericht achter te laten. Wij zullen jou dan zo spoedig mogelijk terugbellen.

Heb jij in deze onzekere tijd (door het COVID-19 virus) vragen en/of behoefte aan een luisterend oor? Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met bemiddeling en coaching. Wij staan je graag te woord: bel of mail ons.

Volg Meddo Professionals ook op LinkedIn voor de laatste blogs en vacatures: